Proaktivnost kao opredeljenje


Biti aktivan i odgovoran dvije su osnove karike civilnog društva. Kao takvo,  civilno društvo ima važnu ulogu u razvoju demokratije, naročito u državama kao što je naša. Sad će neko postaviti pitanje kakve to veze ima sa Bosnom i Hercegovinom kada u našoj državi ništa ne funkcioniše kako treba, ni institucije, organizacije, a i vrlo su rijetki primjeri u kojima građani uzimaju neposredno učešće u vlasti?




Zašto je interesantan referendum u Šabcu?

Jedna od osnovnih vrijednosti demokratije predstavljaju građani koji se aktivno uključuju u sva područja društvenog djelovanja.
Upravo jedan takav primjer društveno aktivnih građana desio se prije par dana u Šabcu. Naime, u Šabcu je održan mini referendum na kojem su građani 24 sela dali prijedloge kako i na koji način treba utrošiti milion evra koji su skupili kroz porez na imovinu. Ovakav primjer odlučivanja građana nije se desio nikad od kada je napravljena srpska država, da izabrana vlast direktno pita građane šta žele i da oni o tome neposredno odlučuju. Izlaskom  na referendum građani su dali svoje prijedloge u šta treba da se uloži novac, i samim tim su preuzeli odgovornost za to.
Više o tome možete pogledati na linkovima:

Za šta služi civilno društvo?

Civilno društvo je tu upravo da kao jedan od glavnih stubova demokratije pravi balans između vlasti i naroda, odnosno, civilno društvo upravo i jeste narod koji živi u ovoj državi i koji predstavlja kontrolu te vlasti i da daje prijedloge i smjernice u kom pravcu treba da idemo. E upravo u tome je bit civilnog društva.
Više o civilnom društvo i šta je civilno društvo možete pronaći na ovom liku:

Zar ne mislite da i mi u našoj zemlji ne možemo uraditi nešto slično, kao što je ovaj referendum u Šabcu? Zar nije vrijeme da se malo više angažujemo, jer nije dovoljno samo glasati neophodno je da aktivno učestvujemo i kontrolišemo izabrane predstavnike i na taj način utičemo na promjene u zemlji?!

Коментари